Rabarberi-apelsini (peaaegu) toorpuder

Põhja-Eestis on algamas üks minu kõige lemmikumaid hooaegu – rabarberihooaeg! See tähendab, et meie menüü rikastub lähikuudel kõikvõimalike rabarberist valmistatud magustoitudega. Loomulikult sobib see hapukas vars imehästi ka liharoogade kõrvale, nii marinaadi kui kastmesse kui ka lihtsalt lisandina. Esimesed rabarberid korjasingi aiast eile õhtul ja täna hommikuks sõime sedasama putru, mille retsepti ma siia kirja olen pannud.


Alltoodud kogusest piisab kahele kuni neljale pudrusõbrale.

Vaja läheb:

200 g värsket rabarberit, lõigatud 1-2 cm paksusteks tükkideks
30 g võid
1 sl pruuni roosuhkrut

120 g rukkihelbeid
100 g maitsestamata jogurtit
1 sl mooniseemneid
1 apelsini värskelt pressitud mahl
½ apelsini riivitud koor
¼ tl uhmerdatud kardemoni (ja / või kaneeli)


Eelkuumuta ahi 220°C. Aseta rabarberitükid väikesesse ahjuvormi ning puista üle roosuhkruga. Lõika või väikesteks kuubikuteks ja lisa rabarberile. Sega kergelt ja pista vorm ahju 15-20 minutiks.
Samal ajal mõõda keskmise suurusega kaussi valmis rukkihelbed, mooniseemned ja purustatud kardemon. Seejärel lisa kaussi apelsinikoor (riivi ainult puuvilja pealmine oranž kiht, koore valge osa on väga mõru; soojalt soovitan selles retseptis kasutada orgaanilisi apelsine), ühe apelsini värskelt pressitud mahl ja maitsestamata jogurt. Sega kõik koostisosad omavahel hästi läbi. Lase ahjust tulnud rabarberil pool tundi jahtuda ja kalla kogu vormi sisu pudrukaussi. Sega jälle. Kata kauss toidukile (või mesilasvahakangaga) ja jäta ööseks külmkappi. Hommikul ärgates on söök juba valmis! 🙂


* Sõltuvalt sellest, kui suure apelsini Sa poest koju oled toonud, võib puder kas liiga kuiv või vedel jääda. Lisa vastavalt juurde jogurtit või rukkihelbeid, et soovitud konsistents saavutada.


** Gluteenivaba versiooni tarbeks kasuta (gluteenita!) kaera- või riisihelbeid.
Veganid võivad asendada või kookosrasvaga ning lehmapiimast tehtud jogurti taimse alternatiiviga.