Võilille-focaccia sidrunise maitsenüansiga

Öeldakse, et elus peab õppima rõõmu tundma lihtsatest asjadest nagu mesilase sumin, kastemärg rohi, tähesäras öötaevas, hea raamat, soe vihm, kruusitäis kohvi või puhtad voodilinad. Küsisin mitmelt gurmaanist sõbralt, mis on see kulinaarne lihtne nauding, mille peale nende süda suurest rõõmust hõiskama hakkab. Üksmeelselt vastati: ahjusoe sai. Seda meelt oleme meiegi. Kui maja on seinast seinani ja põrandast laeni värske saia lõhnaga täidetud, ei saa kohe kuidagi näppe kuumast ahjuplaadist eemal hoida. Kohe tahaks hakata tükikest murdma.


Viimastel kuudel on Instagram täitunud kõikvõimalike taimedega kaunistatud küpsetistega, ja nii vaatasin minagi ühel hommikul igatsevalt aknast välja mõtiskledes, mida küll võiks focaccia peale korjata. Nii sündiski kollasest õitemerest inspireeritud lame sai.


Vaja läheb:

350 g nisu püülijahu
230 ml käesooja vett
3 + 2 sl oliiviõli (ja siis veel natuke serveerimiseks)
15 g pärmi
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 sl maisijahu või -mannat
peotäis võililleõisi
1 sidruni riivitud koor
1-2 tl meresoola või soolahelbeid


Kasutades lusikat või spaatlit, hõõru suuremas kausis pärm suhkruga vedelaks. Mõõda sinna juurde 50 ml käesooja vett ja supilusikatäis jahu. Sega kergelt ja jäta 10 minutiks seisma, et pärmil oleks aega “üles ärgata”. Lisa pärmisegule 1 teelusikatäis peent soola, 3 supilusikatäit oliiviõli ning ülejäänud jahu ja vesi. Sõtku 10-15 minutit, kuni tainas on pehme, aga sitke. Vähene kleepumine on täiesti OK. Raputa taignapallile näpuotsatäis jahu, kata kauss puhta köögirätikuga ja aseta sooja kohta (näiteks päikeselisele aknalauale) pooleteiseks kuni kaheks tunniks kerkima.


Puista 30 x 40 cm mõõdus ahjuplaat üle supilusikatäie maisijahu või -mannaga. “Meelita” vähemalt kahekordistunud taignamass õliste kätega kausist välja ja vajuta sõrmedega laiali nii, et plaat saaks täidetud. Pintselda focaccia pealispind paari supilusikatäie oliiviõliga. Vajuta taignasse eelnevalt pestud võililleõied, raputa peale meresool (või soolahelbed) ja riivitud sidrunikoor ning piserda leige veega. Soovitan sel õhulisel pärmisaial lasta veel pool tunnikest kerkida enne ahju pistmist.


Aseta plaat eelkuumutatud (220 °C) ahju keskmisele riiulile 20-25 minutiks. Focaccia on küps, kui koorik on õrnalt krõbe ja värvilt kuldkollane (mitte pruun!). Serveeri soojalt oliivõli ja Modena palsamiäädikaga. Mmm! 🤤

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s