Rabarberi-roosi magustoit krõbiseva rukki-sarapuupähkli granolaga

Kui veel mõni nädal tagasi jäi mulje, et rabarberid on käesoleva aastaaja kohta kuidagi väetid, siis viimasel ajal taevast alla tulnud rohke vesi on selle mure lahendanud. Nüüd võiks lausa öelda, et meil on rabarberiuputus. Koogitegemiseni pole ma endiselt jõudnud. Selle poole eest hoolitseb rohkem vanaema, kelle hiljutisim hitt on hõrgu beseekattega küpsetis, mille koostisosadesse kuulub muu hulgas ka kondentspiim. Kahjuks ei mäleta ma täpselt, millise ajalehe sabas talle see retsept ette jäi, aga interneti otsingumootoreid kasutades leidsin paar varianti, kui suutsin huvi äratada.


Mulle aga meeldib rabarberist valmistada hoopis Inglismaal elades armsaks saanud crumble’it ehk krõbedikku. Seekord tegin natuke teistmoodi. Proovi järele! 😉


Alltoodud kogusest piisab neljale magustoiduks.

Vaja läheb:

450 g rabarberit
50 g võid
3 sl roosivett
2 sl mett

100 g täisterarukkihelbeid
50 g purustatud sarapuupähkleid
70 g toasooja võid
2 sl pruuni roosuhkrut
 ½ tl piparkoogimaitseainesegu

vanilli-koorejäätist serveerimiseks


Lõika koorimata rabarberivarred (jämedamad võib enne pikuti poolitada) 3-5 cm pikkusteks juppideks. Sulata keskmise mõõduga potis madalal tulel 50 grammi võid. Viska rabarberijupid potti ja lisa sinna kaks supilusikatäit mett. Sega seni kuni mesi on sulanud ja hauta 30 minutit. Keera tuli maha, lisa rabarberile kolm supilusikatäit roosivett ja liiguta.

Samal ajal, kui rabarber haudub sega kausis kokku rukkihelbed, purustatud sarapuupähklid, pruun suhkur ja piparkoogimaitseaine. Lisa kaussi 70 grammi toasooja võid ja hõõru helbe-pähklipuru sõrmede vahel nii kaua kuni kogu mass on võiga segunenud.


Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Kuumuta ahi 180°C ja aseta plaat ahju ülemisele riiulile 20-25 minutiks. Kasutades pannilabidat, keera helbe-pähklisegu paar kuni kolm korda röstimise ajal, et puru saaks ühtlaselt krõbe. Lase rabarberil ja krõbinatel veidi aega jahtuda. Serveeri leigelt vaniljejäätisega (ja söödavate kuivatatud roosi kroonlehtedega, kui juhtub käepärast olema).