RABARBERI-ROOSI MAGUSTOIT RUKKI-SARAPUUPÄHKLI KRÕBEDIKUGA

Kui veel mõni nädal tagasi jäi mulje, et rabarberid on käesoleva aastaaja kohta kuidagi väetid, siis viimasel ajal taevast alla tulnud rohke vesi on selle mure lahendanud. Nüüd võiks lausa öelda, et meil on rabarberiuputus. Koogitegemiseni pole me endiselt jõudnud. Selle poole eest hoolitseb rohkem Eva vanaema, kelle hiljutisim hitt on hõrgu beseekattega küpsetis, mille koostisosadesse kuulub muu hulgas ka kondentspiim. Kahjuks ei mäleta täpselt, millise ajalehe sabas talle see retsept ette jäi, aga interneti otsingumootoreid kasutades leidsime paar varianti, kui tärkas huvi.


Meile aga meeldib rabarberist valmistada hoopis Inglismaal elades armsaks saanud crumble’it ehk krõbedikku. Seekord tegime natuke teistmoodi, dekonstrueeritud versiooni. Palavalt soovitame järele proovida! 😉


Alltoodud kogustest valmib magustoit neljale kuni kuuele maiasmokale.

VAJA LÄHEB:

450 g rabarberit
50 g võid

2 sl mett
3 sl roosivett

100 g täisterarukkihelbeid
50 g purustatud sarapuupähkleid

2 sl pruuni roosuhkrut
 ½ tl piparkoogimaitseainesegu
näpuotsatäis soola
70 g külma võid

vanilje-koorejäätist serveerimiseks


Lõika koorimata rabarberivarred (jämedamad võib enne pikuti poolitada) 3-5 cm pikkusteks juppideks. Sulata keskmise mõõduga potis madalal tulel 50 grammi võid. Viska rabarberijupid potti ja lisa sinna kaks supilusikatäit mett. Sega seni kuni mesi on sulanud ja hauta 30 minutit. Seejärel eemalda pott tulelt, mõõda sellesse kolm supilusikatäit roosivett ja liiguta, ning jäta jahtuma.

Samal ajal, kui rabarber haudub, sega kausis kokku rukkihelbed, purustatud sarapuupähklid, suhkur, piparkoogimaitseaine ja näpuotsatäis soola. Lisa kaussi 70 grammi eelnevalt tükeldatud külma võid ja hõõru helbeid-pähkleid-võid sõrmede vahel senikaua kuni saad ühtlase puru.


Kuumuta ahi 180°C, laota puru ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja aseta plaat ahju ülemisele riiulile 20-25 minutiks. Kasutades pannilabidat, keera helbe-pähklisegu paar kuni kolm korda röstimise ajal, et kõik saaks ühtlaselt krõbedaks. Lase ka valmis krõbedikul vähe aega jahtuda. Jaga hautatud rabarber ja krõbedik kaussidesse ning serveeri vaniljejäätisepalliga (ja söödavate kuivatatud roosi kroonlehtedega, kui juhtub käepärast olema).

Head isu!