Mustsõstra-maisimanna-ricotta keeks

Minu silmis on keeks läbi aegade olnud üks võrdlemisi ebapopp küpsetis. Lapsepõlvest on jäänud mälestus kilesse pakitud kuivast murenevast helekollasest ristkülikukujulisest pätsist, mis ilma morsita kohe üldse alla ei läinud.
Ja siis kolisin ma Inglismaale ning avastasin enda jaoks maisimannakeeksi! Selgus, et keeks ei peagi alati kuiv olema. Kui ta aga mingil teadmata põhjusel vahel siiski kuiv juhtub, või kui eelistad niisama mahlasemaid kooke, immuta keeks ahjust tulles mistahes siirupi või mahlaga. Julgemad katsetagu kohvi, tee või mõne alkohoolse joogiga.


See keeks siin aga ei teagi, mida kuiv tähendab – mahlakuse eest hoolitsevad ricotta ja marjad 😉 Tänane retsept sai valmis juba juulis, kui mustsõstrad veel vabalt põõsast saadaval olid, aga sobib ka sügisesse. Ja õnneks tänu moodsale köögiseadmele, tuntud ka kui sügavkülmik, on mustsõstrad nüüd käepärast aastaringselt.


Vaja läheb:

300 g ricotta kohupiima
250 g värskeid või külmutatud mustsõstraid
150 g maisimannat
150 g pruuni suhkrut
80 g riisijahu *
80 ml oliiviõli
15 g võid
3 muna
2 sl vanilliekstrakti
1 sl sidrunimahla
1 ½ tl küpsetuspulbrit
½ tl soola

Soovi korral glasuuri tarbeks tuhksuhkrut ja mustsõstramahla.

* Kui gluteen ei hirmuta, võid riisijahu asendada nisujahuga.


Kasutades mikserit, vahusta mune suhkru, soola, vanilliekstrakti, oliiviõli ja sidrunimahlaga umbes minut aega. Sega eraldi kausis kokku maisimanna, riisijahu ja küpsetuspulber ning seejärel lisa kuivained, eelnevalt murendatud ricotta kohupiim ja marjad vahustatud munadele. Ettevaatlikult sega kõik koostisosad omavahel hästi läbi veendudes, et tainas “kokku ei kukuks”.

Eelkuumuta ahi 180ºC. Võita 20 cm Ø keeksivorm ja raputa sinna väike pihutäis mannat nii, et kõik pinnad saaksid õhukese kihiga kaetud. Vala tainas aeglaselt vormi. Aseta keeks ahju keskmisele riiulile umbes 40 minutiks või seniks kuni tainas enam keeksi keskmesse torgatud puidust tiku külge ei kleepu. Lase jahtuda enne vormist välja keeramist ning soovi korral kaunista glasuuriga.