Seene-tatra-hakkliha täidisega patissonid

Patisson (tuntud ka kui taldrikkõrvits) on oma olemuselt midagi suvi- ja talikõrvitsa vahepealset. Veidi paksema koore ja tihkema viljalihaga kui kabatšokk, aga ometi pehmem kui suureviljalised perekondlased.

Gurmeeaias kasvasid patissonid sel suvel esmakordselt ja olid kõigi suureks üllatuseks suvikõrvitsatest viljakaimad! Kohe, kui esimestest õitest väikesed “ufod” arenesid, tekkis mul tahtmine neid täidetuna ahjus küpsetada. Ja ennäe – viis kuud hiljem lõpuks jõudsingi sinnamaale 😀

Ma ei ole päris kindel, mis mu peas tol päeval toimus, kui täidise valmistamiseks läks – pann tuli nii kuhjaga täis, et jätkunud oleks poole armee toitmiseks (ometi elab meie peres vaid kaks lihasööjat; jänes on vegan 😛 ). Raisku ei läinud siiski midagi. Püüdleme agaralt saamaks majapidamiseks, kus toidukadu on NULL. Ülejäänud täidis rändas järgmise päeva lõunal veel viimaste oma aia tomatite põue. Miks mitte ka baklažaani või paprikaga proovida?!? Täidis on võrratu ka omaette panni- / pajaroana.

Vaja läheb:
(neljale kuni kuuele näljasele)

4-6 tk keskmise suurusega patissoni
500 g seahakkliha
300 g tomateid
200 g toortatratangu
200 g maitsestatud toorjuustu
(nt kukeseene või ürdi Crème Bonjour’i)
100 g shimeji või enoki seeni
1 sibul
4 küüslaugu küünt
3 sl rapsiõli
1 sl mett
1 sl musti sinepiseemneid
1 tl jahvatatud paprikat
½ tl jahvatatud muskaatpähklit
soola & pipart

Keeda toortatratang vähese soolaga maitsestatud vees. Kuumuta võimalikult suures pannis rapsiõli ning kergelt pruunista eelnevalt peeneks hakitud sibul ja küüslauk. Murenda panni hakkliha, maitsesta mee, sinepiseemnete, muskaatpähkli, paprikapulbri, soola ja pipraga ning sega. Kui liha on ühtlaselt küps, kalla panni tükeldatud tomatid ja lase neil pehmeks haududa. Lisa täidisele tatar ning toorjuust ja viimaks enoki seened. Sega jälle ja jäta pann veel paariks minutiks tulele. Eelkuumuta ahi 220°C. Lõika patissonidelt “mütsid” maha ja uurista välja seemned* ning pehmem viljaliha. Täida kõrvitsad, pane neile “mütsid” pähe tagasi ja aseta kõrgemate servadega ahjuplaadile. Kalla plaadi põhja umbes sentimeetrine kiht kuuma vett ning lükka plaat ettevaatlikult 45-60 minutiks (sõltuvalt kõrvitsate suurusest ja viljalihakihi paksusest) ahju keskossa. Kui kahvel läheb kergelt läbi koore, on patissonid valmis. Lase enne sööma asumist veidi jahtuda.

*Seemned kuivata ära ja pane kevadel maha!