Riisijahust lumepalliküpsised mustika, laimi & valge šokolaadiga

Esimesed lumed tulid ja läksid, aga lumepalle (ja lumesõda) saab köögis ka teha (ja korraldada)! Peeneteraline riisijahu on viimastel aastatel minu suureks lemmikuks saanud. Selle iseäralik tekstuur annab küpsetistele õhuliselt kerge konsistentsi. Hashtag see-ei-ole-reklaam – palavalt soovitan proovida Poola kaubamärgi Grano jahusid, mida toob Eestimaale Gluteenivaba toidu e-pood. Lisaks riisijahule olen proovinud nende kõrvitsaseemne-, hirsi- ja päevalilleseemnejahu ning mitmeviljaleiva jahusegu, mis on absoluutne favoriit. Viimasest küpsetasin paar kuud tagasi kõrvitsa-rosmariini skoone.
Riisijahu on tänapäeval muidugi kergesti leitav pea igast toidupoest. Mustikad võib antud retseptis asendada muude magusamapoolsete kuivatatud marjadega, ja miks mitte katsetada ka piima- või tumeda šokolaadiga 😉


Vaja läheb:
(alltoodud taina kogusest saab umbes 30 “lumepalli”)

350 g riisijahu
100 g toasooja võid
65 g pruuni suhkrut
100 g valget küpsetusšokolaadi
50 g kuivatatud mustikaid
2 muna
1 laimi riivitud koor ja mahl
1 sl vanilliekstrakti
½ tl soola

100 g tuhksuhkrut

Mõõda suuremasse kaussi jahu, suhkur, sool ja või. Hõõru segu sõrmede vahel sõmeraks puruks. Lisa kaussi kergelt lahti klopitud munad, vanilliekstrakt, riivitud laimikoor ja laimimahl, peeneks hakitud valge küpsetusšokolaad ning kuivatatud mustikad. Sega koostisosad ühtlaseks massiks, ent ära tainast “üle töötle”. Mässi tainapall toidukilesse ja pista vähemalt tunniks külmkappi. Peale tunni möödumist vormi tainast peopesade vahel umbes 30 grammised pallid ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Eelkuumuta ahi 180°C ja küpseta palle umbes 20 minutit kuni pealt õrnalt kuldsed. Lase jahtuda. Sõelu puhtasse kaussi tuhksuhkur ning veereta igat palli suhkrus nii, et terve pind saaks kaetud. Küpsised säilivad õhukindlas karbis toatemperatuuril vähemalt kaks nädalat.