Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 1. osa. Kõrvitsa-hurmaa-jõhvika tšatni.

Ei saa me sel aastal üle ega ümber asjaolust, et pühad saabuvad viiruse ja sellega kaasnevate arvukate ärevuste varjus. Kuidas küll nende hirmutontidega toime tulla? Minu teraapiaks on pildistamine ja söögi valmistamine. Kaamera taga ja köögis kustuvad mälust argimured, unustan end hetke ja tunnen siirast tegemis- ning loomisrõõmu. Ja otse loomulikult tuleb rõõmu ka teistega jagada, sest siis saab sellest ju topelt rõõm! Nii postitan siia igal teisipäeval (või mõnel muul nädalapäeval, sest ma ei ole viimasel ajal väga organiseeritud oma asjadega 😀 ) kuni jõuludeni ideid südantsoojendavateks isevalmistatud jõulukinkideks.


Alltoodud kogustest valmib 2 x 350 ml purki (või 4 x 175 ml või 7 x 100 ml jne).

Vaja läheb:

400 g kõrvitsa viljaliha
300 g hurmaad
150 g jõhvikaid
1 suur sibul
150 g pruuni suhkrut
120 ml valge veini äädikat
80 ml vett
3 sl rapsiõli
1 sl aed-mustköömneid
1 tl soola
1 tl vürtsköömne seemneid
½ tl tšillihelbeid
½ tl jahvatatud ingverit
½ tl jahvatatud kaneeli
½ tl kurkumipulbrit

Eemalda hurmaadelt “sabad”. Lõika kõrvits ja hurmaa väiksemateks kuubikuteks ning haki peeneks sibul. Kuumuta paksema põhjaga kastrulis rapsiõli ja pruunista sibul kergelt koos vürtsköömne seemnete, tšillihelveste, jahvatatud ingveri ja kaneeliga. Lisa potti hurmaa ja kõrvits ning kuumuta 10-15 minutit aeg-ajalt segades. Seejärel kalla juurde jõhvikad ja puista viljad ühtlaselt suhkruga üle. Sega ja lase tasasel tulel umbes 5 minutit podiseda. Viimaks lisa valge veini äädikas, vesi, sool, kurkum ja aed-mustköömne seemned. Sega jälle ja keeda pool tundi või seni kuni kõrvits on pehme. Vajadusel lisa veel veidi vett, kui tundub, et konsistents on liiga kuiv. Mida mahlakamad on kasutatavad viljad (kõrvits / hurmaa), seda vähem peab vedelikku lisama. Jaga tšatni kuumalt eelnevalt steriliseeritud purkide vahel ja lase 2-3 nädalat seista enne maiustama asumist. Säilib kuni kuus kuud. Peale avamist hoida külmkapis.

Tšatni sobib võrratult erinevate juustude ja liharoogade kõrvale.