Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 3. osa. Krõbedad seemneleivad.

Käes on küll juba neljas advent, aga veel on mõned päevad jäänud kodus kingituste küpsetamiseks. Eesmärgiga viimane kolmandik detsembrist vabaks võtta, olen ma end sel kuul nii töösse uputanud, et suure hoole ja armastusega plaanitud Instagrami- ja blogipostitused hilinevad taaskord. Riputan nad siiski kõik lähipäevil üles. Nagu nad ütlevad – parem hilja kui mitte kunagi! 😉 Ja kui ka jõuludeks ei jõua, siis tänase retsepti staarid sobivad kõige suurepärasemalt ka vana-aasta õhtu peolauale, juustuvaagna ja veiniklaasi vahele. Suurt pidu ilmselt pidada ei tohiks, aga iseendale võib vahel ka olengu korraldada. Aasta lõpp ongi ideaalne iseendaga aja veetmiseks, et teha kokkuvõtteid olnust ja mõelda sellele, mis tulla võiks. Ära siis unusta suurelt unistada!


Vaja läheb:

550 ml külma vett
130 g päevalilleseemneid
80 g linaseemneid
50 g kõrvitsaseemneid
50 g tšiiaseemneid
2 sl fenkoliseemneid
2 sl psülliumipulbrit
1 sidruni riivitud koor
1 tl soola

Sega seemned psülliumipulbri, värskelt riivitud sidrunikoore ja soolaga suuremas kausis läbi. Kalla segu külma veega üle, sega uuesti tehes kindlaks, et ei tekiks klimpe, ja jäta 20-30 minutiks seisma. Eelkuumuta ahi 160°C ja kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Laota küpsetuspaberile poole sentimeetrine kiht seemnemassi (vajadusel kasuta kahte ahjuplaati või korda protsessi) ja küpseta ahju keskmisel riiulil umbes tunnike. Võid plaadi veidi kauemaks ahju jätta kuni seemned on ühtlaselt kuldpruunid, aga jälgi olukorda kiivalt, et kõrbemist vältida. Kui soovid leivakesi korrapäraste ruutude või ristkülikutena, lõika seemneplaat poole tunni möödudes peale ahju pistmist terava noa või pitsalõikuriga lahti. Kui seemneleibade kuju pole oluline, lase valmis leival jahtuda ja murra siis rustikaalseteks tükkideks. Täielikult jahtunud leivad säilivad õhukindlas anumas toatemperatuuril maksimaalselt 2 nädalat.

Kingikorvi sobib seemneleivakuhja kõrvale pakkida näiteks käntsakas head juustu ja purk kõrvitsa-hurmaa-jõhvika tšatnit (või mõnda muud “juustumoosi”).


P.S. Kui peaks juhtuma selline lugu (nagu juhtus mul esimese retseptikatsetusega), et peale 70 minuti möödumist on seemneplaat põhjast ikka veidi “vedel” või nätske, siis eemalda leivad ettevaatlikult tükkhaaval ahjuplaadilt ja laota uuesti puhtale küpsetuspaberilehele nätske pool üles. Aseta plaat ahju ülemisele riiulile 5-10 minutiks ja kindlasti jälgi hoolega, et midagi kärssama ei läheks. Valmis leivad peaksid olema mõnusalt krõbedad.