SEENEMETS AKNALAUAL EHK KODUNE ŠIITAKE KASVATUS

Uusaastalubadused pole meie majapidamises kunagi väga teemaks olnud, ometi viskasin läinud hilissügisel õhku mõttekillu, et kahtlemata kavatsen mina 2021. aastal hakata kodus seeni kasvatama. Ikka endale, söögiks mitte müügiks. Puhtjuhuslikult sattusin jaanuari esimestel päevadel Instagram’i äpis Shiitake Eesti postitust nägema ja pikemalt mõtlemata tellisin ära meie esimese “Kasvata ise!” šiitake seeneploki. Suurest huvist nii vahva ettevõtmise vastu ei saanud ma otse loomulikult küsimata jätta, kas tohiksin seenekasvatajatest ka blogipostituse kirjutada. Oma suureks rõõmuks sain jaatava vastuse.


Noore väikefirma telgitagustes toimetavad põline tallinlane Vladimir ja tema kallis abikaasa Katrin-Eliza. Ettevõtlik Vladimir oli juba lapsena vanematele kuulutanud, et ühel päeval saab temast botaanik, aga enne seenekasvatuseni jõudmist töötas mees hoopis kümnendi laevaehituses nii Eestis kui üle mere. Vladimiri esimesed suure uhkusega kasvatatud šiitaked sirgusid linnakorteris, mis on praegu veel pere koduks. Kaks aastat tagasi aga soetas abielupaar Tallinna lähedale maale krundi ning sellega pandi nurgakivi Shiitake Eesti oma seenefarmile. Peale koduste seeneentusiastide leidub ettevõtte klientide hulgast ka Tallinna restorane, ja lisaks seeneplokkidele saab nende e-poest osta nii värskeid kui kuivatatud šiitakesid. Vladimiri perele meeldib seeni enim nautida 2-3 minutit kõrgel kuumusel ohtra või sees praetuna.


Kuidas need seened siis ikkagi aknalaual kasvavad? Shiitake Eesti seeneniidistik on poogitud looduspuhtale lehtpuude saepurust, nisust ja veest valmistatud plokile. Enne kui seened sirguma hakkavad tuleb plokki hoida külmkapis ning seejärel leotada vees. Kui ettevalmistustega ühel pool, pole vaja teha muud, kui veidi veega pritsida ja kannatlikult oodata. Nagu ka kodumaistele metsaseentele, meeldib šiitakedele niiskem, jahedam ja hämaram kasvukeskkond.


Tubane seenekasvatus on hoogsalt populaarsust kogumas, eriti praegusel kodukesksel viiruseajastul. Seeneploki näol tuleb killuke loodust tuppa ja nii saab ka nelja seina vahele vangistatud linnainimene aknalaualt värskeid seeni korjata. Seente kasvamise protsessi vaatlemine pakub meelelahutust nii suurematele kui väiksematele inimestele ja on ühtlasi hariv.


Meie oma esimene plokk (nüüd on meil neid juba kaks, sest meile naeratas loosiõnn!) andis kohe esimesel nädalal tubli kausitäie seeni, mis rändasid köögiviljade ja notsufileega stir fry‘sse. Järgneval nädalal saime veel teise ja kolmandagi kausitäie. Edaspidiste šiitake saakide jaoks näeb meie kulinaarne plaan ette soja-riisiveinimarinaadi, raamen suppi, risotot, polentat, pastakastet jne jne jne. Ootame elevusega!