Magusaid munadepühi, hea lugeja!
Suure reede veetsin mina seekord köögis, sest isu Inglismaal elades armsaks saanud hot cross bun’i ehk ristikukli järele ei andnud enam asu. Traditsiooni kohaselt küpsetatakse neid magusaid vürtsidest aromaatseid saiakesi paastu lõppemise tähistamiseks. Tõenäoliselt oskad arvata, mille sümboliks on kuklit kaunistav rist. Meie küll ei paastu ega tähista lihavõtteid kristlike tavade järgi, aga omamoodi tähenduslik see püha sellegipoolest on märkides justkui uut hingamist, uut algust aias ja metsas ja aasal ja põllul.
Kui tavapäraselt leiab ristikuklitest lisaks kaneelile, muskaatpähklile, nelgile ja apelsinikoorele kas rosinaid, kuivatatud sõstraid või õunatükikesi, siis nagu ikka meeldib meile Gurmeeaias asju teisiti teha. Algne plaan nägi tänaseks ette roosi-pistaatsia kukleid, aga plaanid muutuvad. Võib-olla teeme neid järgmisel aastal! 😀

Alltoodud taina kogusest valmib kaheksa kuklit.
Vaja läheb:
250 g nisu püülijahu (+ veel veidi)
150 ml täispiima
60 g pruuni suhkrut (+ 1 sl)
70 g kuivatatud mangolaaste
60 g kooritud pistaatsiapähkleid
45 g võid
5 g kuivpärmi
1 muna
1 sl rapsiõli
1 sl külmpressitud pistaatsiaõli
½ tl soola
½ tl jahvatatud nelki
Soovi korral kaunistamiseks külmkuivatatud mango (või marjade) puru.
Kuumuta piim keemiseni ning eemalda seejärel tulelt. Sulata sinna sisse või ja lase käesoojaks jahtuda. Sega suures kausis omavahel jahu, suhkur, kuivpärm, sool ja nelk. Tee kuivainete keskmesse “kaev”, kalla sinna soe piima-või segu, eelnevalt lahti klopitud muna ja pistaatsiaõli. Sega kõik koostisosad omavahel hästi läbi ja sõtku tainast jahuga üle puistatud tööpinnal umbes viis minutit. Tõsta tainapall tagasi kaussi, määri pealt ½ sl rapsiõliga ja kata puhta köögirätiku või toidukilega. Lase tainal soojas toas üks tund kerkida. Kerkimise ajal haki kuivatatud mangolaastud sentimeetristeks tükikesteks. Leota mangotükke kuumas vees 10-15 minutit ning viimaks kurna. Laota pistaatsiapähklid rätiku või küpsetuspaberi vahele ja purusta need kasutades tainarulli või lihahaamrit.

Peale tunni möödumist sõtku tainasse mangotükid ja purustatud pähklid ilma tainast kausist eemaldamata. Määri taina pealispind ülejäänud rapsiõliga, kata uuesti ja kergita veel tunnike. Kui tainas on kahekordistunud, meelita see kausist jahusele tööpinnale ja jaga kaheksaks võrdseks tükiks. Veereta neist pallikesed ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile jättes kuklite vahele ruumi paisumiseks. Eelkuumuta ahi 220°C. Mõõda väikesesse kaussi 3 sl jahu ja lisa sinna pisut külma vett. Sega kuni saad ühtlase kleepuva tihke pasta. Vajadusel lisa veidi vett või jahu, et pasta ei jääks liiga kuiv või vedel. Kasutades tordipritsi või lusikat “joonista” kuklitele jahupastaga ristid ja lükka plaat ahju keskmisele riiulile 15-20 minutiks. Kui kuklid on saanud kuldse jume, tõsta plaat ahjust välja. Sega üks supilusikatäis suhkrut ühe supilusikatäie keeva veega ja pintselda saadud siirup üle ahjukuumade kuklite. Soovi korral puista kaunistuseks peale külmkuivatatud mango puru. Lase saiadel enne nosima asumist natuke aega toatemperatuuril jahtuda. Kuklid säilivad paar päeva ja sobivad viilutatult hästi ka röstimiseks, kui esimene värskus on möödunud. Palavalt soovitan neid nautida paksu võikihiga! 🙂

