MAASIKAKOOK YUZU & VALGE ŠOKOLAADIGA

Gurmeeaia kolm tagasihoidlikku maasikapeenart on viimase nädala jooksul tootnud juba üle 15 kg marju, ja põõsaste küljes küpsemas on neid veelgi! Jerome katsetab innukalt erinevaid moosiretsepte. Menüüs on sel aastal näiteks maasika-jalapeño, maasika-lavendli, maasika-basiiliku ja muud variatsioonid. Minu ülesandeks on jääkapi täitmine toormoosiga ja teiste innovaatiliste maasikaideede genereerimine. Nii ma siis genereerisin magus-hapuka koogi, millele lisab imetabast aromaatsust Ida-Aasia juurtega tsitruseline yuzu (eestikeelne vaste pole mulle veel ette jäänud). Yuzu mahl ei ole aga siinmail üldsegi hõlpsasti leitav, seega kui pole tahtmist / viitsimist / aega selle jahtimisega tegeleda, asenda yuzu laimiga.


Vaja läheb:

200 g maasikaid (ilma sabadeta ja tükeldatult)
160 g võid
160 g pruuni suhkrut
150 g nisujahu
100 g valget küpsetusšokolaadi
50 g mandlijahu
50 ml täispiima
3 suurt muna
3 sl yuzu mahla
(või ühe laimi värskelt pressitud mahl ja riivitud koor)
1 tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
½ tl jahvatatud kardemoni
1⁄4 tl jahvatatud ingverit

2-3 sl rapsiõli

Soovi korral kaunistamiseks tuhksuhkrut ja söödavaid lilli (nt kressiõisi ja -lehti).

Löö munad suuremasse kaussi katki ning vahusta suhkru-soolaga õhuliseks helekollaseks. Sulata madalal kuumusel või. Lisa munadele täispiim, yuzu mahl (või laimimahl ja riivitud koor), kardemon ja ingver ning mikserda veel veidi. Sõelu eraldi kaussi kokku nisu- ja mandlijahu ning küpsetuspulber. Lisa tainale sulatatud või ning kuivained ja klopi kõik koostisosad omavahel hästi läbi. Viimaks sega ettevaatlikult spaatli abiga tainasse maasikatükid.


Eelkuumuta ahi 170°C. Pintselda 23 cm Ø koogivorm rapsiõliga ja vala sinna pool tainakogusest. Laota sellele tükeldatud valge küpsetusšokolaad ning seejärel kalla ülejäänud tainas ühtlaselt üle šokolaaditükkide kogu vormi ulatuses. Aseta kook ahju keskmisele riiulile umbes 40 minutiks või seniks kuni tainas enam koogi keskmesse torgatud puidust tiku külge ei kleepu. Enne vormist välja keeramist lase koogil toatemperatuurini jahtuda ning kui tuju on, siis kaunista.

Võin ette ennustada, et see kook kaob kõhtu nii kiiresti, et säilitamistingimustest pole vaja juttu teha 😀