TELLICHERRY TIKRITŠATNI (koostöös Santa Mariaga)

India juurtega tšatni on pika ajalooga maitsetest tulvil hoidis, mis konsistentsilt võiks meenutada midagi moosi ja želee vahepealset.
Kui kaugel Indias on tšatni pea iga toidukorra lahutamatu osa, siis läänemaades kohtab teda põhiliselt juustutaldrikul või lihatoidu veeres. Traditsioonilisemad tšatnid on üldjuhul valmistatud mangost, õunast või tomatist, aga kõiksugu muud kodumaised aiasaadused sünnivad samuti imehästi tšatnipurki panna. Tikritšatni katsetustega alustasin mina juba eelmisel suvel ning tänane versioon ei jää kindlasti viimaseks, sest sellel vürtsi sõbra unelmate mängumaal saab välja mõelda tuhandeid retseptivariatsioone. Proovi Sina ka! 😉

Alltoodud kogustest valmib 1 liiter tšatnit.

Vaja läheb:

1 kg mitte veel päris küpseid tikreid
2 sibulat
300 g pruuni roosuhkrut (või tumedat muscovado suhkrut)
100 ml valge veini äädikat
100 ml vett
4 sl rapsiõli
2 tl Santa Maria Tellicherry pipart (purustatult)
1 tl Santa Maria jahvatatud ingverit
1⁄2 tl Santa Maria jahvatatud kurkumit
1⁄2 tl Santa Maria jahvatatud vürtsköömneid
8 tk Santa Maria vürtsitera
1 tl koriandriseemneid
1 loorberileht
1 tl soola
Santa Maria kaneelikoore pulki (1 purgi kohta)


Eemalda tikritelt sabad ja tupsud ning loputa marjad külma veega. Koori ja tükelda sibulad ning pruunista kergelt rapsiõliga kaetud praepannil. Kui sibulad on pehmed lisa pannile Tellicherry pipar, ingver, kurkum, vürtsköömen, vürtsiterad ja koriandriseemned, sega ning kuumuta veel 3-4 minutit.

Mõõda paksu põhjaga potti vesi, valge veini äädikas ja suhkur ning keeda siirupiks. Seejärel lisa saadud siirupile sibula ja vürtside segu *, sool, loorberileht ning tikrid. Lase tšatnil madalal kuumusel aeg-ajalt liigutades umbes 40 minutit keeda. Eemalda potist loorberileht ning jaga kuum tšatni kulbi abil eelnevalt steriliseeritud purkidesse. Enne õhukindlalt sulgemist pista igasse purki üks kaneelikoore pulk. Tarbi 12 kuu jooksul.

* Teravamate elamuste armastajad võivad tšatnisse lisada ka teelusikatäie tšillihelbeid.