GALETTE KIRSSTOMATI & KARAMELLISEERITUD FENKOLIGA

Hoolimata pikalt püsinud suvesoojast ja rohkest päikesepaistest lasid esimesed küpsed tomatid end sel aastal õige kaua oodata. Nüüdseks aga on kasvuhoones kätte jõudnud küllus — kirsstomatikobarad murduvad mahlakate viljade raskuse all varre küljest ja suuremad punapõsksed iludused paistavad köögiaknassegi. Kevadel külvasin taaskord maha ka mugulfenkoli (ehk apteegitilli ehk ristiköömne), millest eelmisel aastal ei tulnud meie aias kahjuks midagi välja, aga mis halvasti, see uuesti.
Harisin end talveõhtutel eduka fenkolisaagi teemadel ja ennäe — õnnestubki!
Nüüd küpsetan tomati-fenkoli galette’i, vahel lausa kaks korda päevas. Küpseta ka, siis saad teada miks! 😉

VAJA LÄHEB…

150 g nisujahu
50 g maisijahu
100 g külma võid
4 sl külma vett
½ tl soola

1 munavalge

300 g küpseid kirsstomateid
200 g mugulfenkolit
2 sl rapsiõli
2 sl palsamiäädikat
2 sl pruuni suhkrut
peotäis riivitud parmesani
1 sl fenkoliseemneid
soola & pipart

Sega omavahel nisu- ja maisijahu ning pool teelusikatäit soola. Lisa kuivainetele väikesteks tükkideks hakitud külm või ja hõõru segu sõrmede vahel muredaks. Seejärel lisa tainale külm vesi ning sõtku hellalt ühtlaseks massiks. Mähi tainapall toidukilesse ja aseta tunnikeseks
külmikusse.

Lõika fenkol umbes poole sentimeetri paksusteks viiludeks ja viska rapsiõliga kaetud pannile. Prae esmalt viis minutit keskmisel kuumusel. Kui fenkol on hakanud pehmenema, lisa pannile palsamiäädikas ja pruun suhkur ning sega. Keera kuumus madalamaks ja lase küpseda kuni fenkol on muutunud karamellipruuniks. Eemalda pann tulelt ja jäta jahtuma. Poolita sabadeta kirsstomatid ja raputa neile väheke soola.
Peale tunni möödumist eelkuumuta ahi 220°C. Võta tainas külmikust ja rulli jahuga kaetud pinnal umbes 30 cm Ø lapikuks. Jättes servadest 3-4 cm
tühjaks laota tainalapiku keskmele karamelliseeritud fenkol, riivitud parmesan ning viimaks kirsstomatid. Puista tomatile fenkoliseemned ja veidi värskelt jahvatatud musta pipart. Voldi taina ääred üle täidise, klopi lahti munavalge ja pintselda servadele. Tõsta galette küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning aseta 35-40 minutiks ahju keskosasse.
Naudi soojalt või jahtunult.