Palju õnne, Eesti, taas!

Tänasel päeval tunneme siirast tänulikkust, et elame vabal maal ja küpsetame peaaegu sini-must-valgeid küpsiseid.
Värskelt küpsetatud küpsiselõhn meie maja tihti täida, aga pidulikemal puhkudel paar-kolm korda aastas siiski. See retsept siin on vana ja hea ja korduvalt ka heaks kiidetud. Mida küpsetad Sina taasiseseisvuspäeval? 🙂


Vaja läheb:
170 g nisujahu (või gluteenivaba universaaljahu)
60 g pruuni suhkrut + veel natuke peale raputamiseks
80 g võid
1 muna
4 kuhjaga sl kuivatatud rukkilille kroonlehti
2 sl aed-mustköömneid
1 sl Vana Tallinna likööri (või musta rummi)
½ tl soola

Sega kokku jahu, suhkur ja sool. Haki külm või väikesteks
tükkideks ja lisa jahule. Hõõru jahu ja või sõrmede vahel
muredaks puruks ning sega hulka rukkilille kroonlehed ja aedmustköömne
seemned. Klopi eraldi kausis muna kergelt likööriga
lahti ja lisa tainale. Sega hoolega kuni moodustub ühtlane
tainapall. Vajadusel lisa veidi vett. Paki tainas toidukilesse ja jäta
tunnikeseks külmkappi.


Eelkuumuta ahi 180ºC ja kata ahjuplaat
küpsetuspaberiga. Rulli tainas jahusel tööpinnal umbes 0,5 cm
paksuseks ja kasutades küpsisevormi, klaasi või nuga, lõika välja
küpsised ning siirda ahjuplaadile. Vajadusel vormi tainaservadest
uus pall ja korda eelmist sammu seni kuni kõik tainas on ära
kasutatud. Raputa küpsised suhkruga üle ja pista plaat 15 minutiks
ahju. Naudi soojalt või jahtunult.
