PASTA PUTTANESCA PARMESANI-PANKO PURUGA

Jätkame tomatilainetel seilamist seni kuni sügisesse ruttav suvi neid veel kingib. Patuse taustaga pasta alla puttanesca on tihti tituleeritud sombuse ilma toiduks ehk just seetõttu, et intensiivsed maitsed ergastavad meeli tekitades samal ajal õdusa olemise. Erinevalt pika ajalooga traditsioonilistest pastaroogadest arvatakse selle värvika roa tekkelugu pärinevat teise maailmasõja aegsest Napolist, kus tööpuuduses naised “öistesse vahetustesse” olid sunnitud ja klientide ligimeelitamiseks oma kokakunstiande mängu panid. Kahtlemata haarab puttanesca kütkestav aroom näljase inimeselooma endasse juba distantsilt.
Viimase nädala jahe-niiskesse kliimasse sobib see pikantne kõhutäis lihtsalt suurepäraselt ja lihtne on seda valmistada ka! Lisasime roale omalt poolt veidi tekstuuri panko-parmesani puru näol ja vahetasime pune vürtsbasiiliku vastu, aga mõistagi võid Sina oma eelistuste järgi teha 🙂

Kahele kobedaks kõhutäieks või neljale eelroaks.

VAJA LÄHEB…

30 g võid
30 g panko riivsaia

neitsioliiviõli
2 küüslaugu küünt
3 anšoovisefileed (u 25 g)
400 g küpseid kooritud * värskeid või konservtomateid
näpuotsatäis tšillihelbeid

200 g spagette (või muud endale meelepärase kujuga pastat)

peotäis kivideta Kalamáta oliive
1 sl kappareid (õiepungi)
kimp värsket (vürts)basiilikut

15 g riivitud parmesani **


Sulata suuremas pannis või ja prae selles keskmisel kuumusel panko riivsai krõbedaks (u 3-4 minutit). Tõsta kuldpruuniks värvunud saiapuru laia põhjaga kaussi jahtuma. Keera kuumus madalamaks, pühi pann ettevaatlikult majapidamispaberiga puhtaks ja aseta pliidile tagasi. Piserda pannile paar supilusikatäit oliiviõli, viska sinna hakitud küüslauk ja anšoovisefileed. Lase viimastel aeglaselt liigutades “sulada”.
Kui küüslauk on küps lisa pannile tükeldatud tomatid ning maitsesta tšillihelvestega. Keera kuumus panni all uuesti veidi kõrgemaks ning jäta kaste 10-15 minutiks podisema, liiguta aeg-ajalt. Samal ajal keeda spagetid järgides pakendi juhiseid. Viimaks sega tomatikastmesse poolitatud oliivid ja kapparid ja jäta veel paariks minutiks pliidile. Riivi toatemperatuuril krõbeda riivsaia peale parmesan ja sega läbi. Kui spagetid on al dente, kurna vesi ja sega pasta kuuma kastmega. Jaota roog kaussidesse ja raputa peale juustune pankopuru ning hakitud värske basiilik. Naudi kohe!

* Nahk tuleb hõlpsamini maha, kui kastad vilja korraks keevasse vette.
** Kas teadsid, et parmesani koorikut saab kasutada puljongi keetmiseks?!?

Armastad tomatiseid pastaroogi? Vaata siia ka! 😉