ÕUNAVÕI MUSTA RUMMIGA

Kuigi nime poolest või ei ole õunavõil siiski meile tuntud koorese piimatootega midagi pistmist. Õunavõi on ikka õuntest tehtud. Juba keskaegsed mungad armastasid seda mesimagusat määret oma saia peale panna. Tol ajal oli kõigil palju aega ja õunu keedeti senikaua kuni nendes sisalduv naturaalne suhkur karamelliseerus ja omakorda õunavõile pronksikarva jume ja kreemja konsistentsi andis. Tänapäeval aega ei ole ja seega muutis meie õunavõi autentsele sarnaseks (vähemalt väljanägemise poolest) Muscovado suhkur. Rumm ja vürtsid lisasime juurde ikka huvitavama maitseelamuse eesmärgil. Jõulupühadeni on küll veel aega, ent Gurmeeaia õunavõi sai purki pandud juba kingimõtteid mõlgutades, sest küpseid vilju ei raatsi ometi lasta raisku minna 😊

Retseptis toodud kogustest valmib ligi 2 liitrit õunavõid.

Vaja läheb:

umbes 2 kg pestud ja tükeldatud õunu (südamikud eemaldatud)
400 ml vett
200 ml musta rummi
400 g Muscovado suhkrut
½ tl jahvatatud kaneeli
½ tl jahvatatud ingverit
tähtaniisi


Aseta õunatükid suurde paksema põhjaga potti. Kalla peale vesi ja rumm ning aseta pott pliidile. Keeda õunu madalal tulel aegajalt liigutades kuni viljaliha on pehme ja hakkab lagunema. Seejärel püreesta õunad kasutades kann- või saumikserit (tee eelnevalt kindlaks, kas Sinu köögitehnika on sobilik kuumade viljade purustamiseks; kui ei, siis lase õuntel enne maha jahtuda). Siirda püree tagasi potti ja lase uuesti keema minna. Lisa suhkur, kaneel ja ingver ning sega kuni suhkur on sulanud. Jäta pott veel umbes kümneks minutiks madalale tulele. Valmis õunavõi peaks olema kreemjas ja paks. Jaga hoidis koheselt steriliseeritud purkidesse, aseta peale üks tähtaniis ja sulge õhukindlalt. Naudi 12 kuu jooksul.