IZAKAYA STIILIS MARINEERITUD VUTIMUNAD

Iza.. mis asi? Izakaya (居酒屋) on baar Jaapanis, kus lisaks kraadiga vedelikele antakse natuke süüa ka. Oma olemuselt võib teda ilmselt võrrelda hispaanlaste tapas baariga. Izakaya‘s pakutavad toidud on enamasti väikestel taldrikutel serveeritavad külmad ja soojad omanäolised suupisted. Menüüst leiab tihti erinevaid grillitud, frititud või marineeritud köögivilju, tofut, liha, (toorest) kala ja muid mereande ning piirkonnale omaseid salateid ja riisi- või nuudliroogasid. Vahel aga menüüd ei olegi ja sellisel juhul valmistab baarileti taga askeldav võlur midagi, mida arvab Sulle meeldivat. Ja ega ta naljalt mööda ei pane ka. Izakaya’d on tihti tibatillukesed nn “augud seinas”, kuhu mahub korraga einestama vaid käputäis külastajaid. Tokyo’s leiab mitmes kandis tänavaid, kus tihedalt külg külje kõrval ainult izakaya’d ongi. Tõeline foodie paradiis!

Inspireerituna paari aasta eest Jaapanis söödud izakaya-einetest proovisime ühe eriti meeldejääva suupiste kodus järgi teha. Tulemiga võib enam kui rahule jääda! 😋

Vaja läheb:

12 vutimuna
200 ml äsja keedetud kuuma vett
1/2 tl dashi puljongipulbrit
2 sl sojakastet
2 sl mirinit või saket
1 sl röstitud seesamiõli
2 sl musti või rohelisi teelehti (või 2-4 teekotti)


Keeda vutimune 2-3 minutit ja aseta seejärel hetkeks jäävette. Lahusta äsja keedetud kuumas vees dashi puljongipulber ning lisa sinna teelehed (või -kotid), sojakaste, mirin või sake ja röstitud seesamiõli. Kasutades lusikaselga toksi iga muna koor ühtlaselt katki ilma seda eemaldamata. Aseta munad marinaadi, kata ja jäta ööpäevaks külmikusse. Koori munad enne serveerimist ja tarbi paari päeva jooksul.