PUMPKIN SPICE GRANOLA ehk KÕRVITSAPIRUKA VÜRTSIDEGA RÖSTITUD MÜSLI

Käes on sügis! 🍂 Ookeani taga Ameerikamaal on sügis tuntud ka kui pumpkin (pie) spice ehk kõrvitsapiruka vürtsi aastaaeg. Tegemist on nelja kuni viie soojendava vürtsi (kaneel, ingver, muskaatpähkel, vürts ja / või nelk) seguga, mida traditsiooniliselt lisatakse tänupüha peolaua jaoks küpsetatavasse magusasse kõrvitsapirukasse. Muu maailm sai selle hooajalise maitsega tuttavaks aastal 2003, kui üks teada-tuntud kohvihiiglane, kelle roheline logo jääb nüüdisajal ette pea igas planeedi suuremas linnas, tõi turule kiiresti populaarseks saanud kõrvitsapiruka vürtsi kohvijoogi. Tänapäeval proovivad seda kultusrüübet järele teha ka lugematud teised kohvikud. Aga müts maha – Starbucks kasutab oma latte‘s nüüdseks juba mõnda aega ehtsat kõrvitsapüreed! 😜

Kodumaistest poodidest pumpkin spice’i üldjuhul ei leia, aga kõiki vajaminevaid vürtse saab eraldi soetada ja ise kokku segada. Me tegime kohe suurema portsu, et jätkuks kuni kevadeni.

Kõrvitsapiruka vürtsisegu*:

3 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud ingverit
2 tl jahvatatud muskaatpähklit
1½ tl jahvatatud vürtsi
1½ tl jahvatatud nelki

Vaja läheb:

150 g meelepäraseid (vajadusel gluteenivabu) täisteraviljahelbeid
(pildil olev versioon on valmistatud rukkihelvestega)
100 g toortatart
50 g kooritud maapähkleid
50 g kõrvitsaseemneid
50 g päevalilleseemneid
25 g linaseemneid
25 g õhitud hirssi (või riisi või kinoad)
80 g võid
2 sl mett
1 sl kõrvitsapiruka vürtsisegu*
¼ tl soola


Sulata väikeses potis madalal kuumusel või ja mesi. Mõõda kuiv- ja maitseained suuremasse kaussi ning kalla sulavõi-meega üle. Sega kõik koostisosad omavahel hoolega läbi. Eelkuumuta ahi 160°C ning kata plaat mõõdus 30×40 cm küpsetuspaberiga. Siirda toores granolasegu plaadile ja suru vee all märjaks tehtud sõrmedega ühtlaseks kihiks kogu plaadi ulatuses. Aseta plaat ahju keskosasse 20-25 minutiks. Jäta ahjuuks suletuks kogu küpsetamise ajaks. Enne tükkideks murendamist lase granolal täiesti maha jahtuda. Naudi jogurti ja tükeldatud puuviljade või hoopis vaniljejäätise ja moosiga. Röstitud müsli säilib toatemperatuuril õhukindlas anumas kaks kuni neli nädalat.