Siin mail mitte nii väga kuulsusrikkad skoonid pärinevad arvatavasti Šotimaalt (, aga ega keegi päris täpselt ei tea ja seega võib-olla leiutasid selle lihtsa küpsetise hoopis inglased, iirlased või waleslased). Küll aga teatakse, et algupäraselt valmistati skoone kaerajahust ja pärmiga, ning et küpseks saadi nad kas lahtisel tulel või pliidi peal malmpanni sees. Ajalugu on neil pikk. Esmakordselt mainiti skoone aastal 1513 Šoti luuletaja Gavin Douglas’e poolt, ent mõned allikad väidavad, et Inglismaa edelarannikul nauditi neid juba 11. sajandil. Tänapäeval on skoonid Inglismaal tuntud kellaviieteevaagna lahutamatu osana. Sellel vaagnal ilutsevad skoonid on tihti peidetud kuhja clotted cream’i (paks rammus koor) ja tükeldatud värskete maasikate või moosi alla. Aga skoonid ei pea teps mitte magusad olema. Ega igavad! Meie vormitäis valmis Gurmeeaia suurejoonelise kõrvitsasaagi toel. Retsepti lisasime tasakaaluks veel soolaka feta juustu ja aromaatse rosmariini. Head küpsetamist! 😋

Vaja läheb:
220 g nisujahu
50 g täistera speltajahu
50 g kõrvitsaseemnejahu
2 ½ tl küpsetuspulbrit
1 sl pruuni suhkrut
1 tl soola
2 muna
100 ml kefiiri
90 g sulatatud võid
1 sl kuivatatud rosmariini
250 g röstitud kõrvitsa püreed
200 g feta juustu
rapsiõli


Sega suuremas kausis kokku jahud, küpsetuspulber, suhkur ja sool. Tee kuivainete keskele “kaev” ja lisa sinna kergelt klopitud munad, kefiir ja sulavõi. Sega koostisosad omavahel hästi läbi ning seejärel lisa tainasse rosmariin, kõrvitsapüree ja tükeldatud või murendatud feta. Sega jälle. Eelkuumuta ahi 180ºC. Kata ümmargune koogi- või väike kandiline kõrgemate servadega ahjuvorm küpsetuspaberiga ning pintselda see natukese rapsiõliga üle. Siirda tainas vormi ja suru õrnalt märgade sõrmedega ühtlaseks kihiks. Kasutades teravat nuga tee tainasse sügavad lõiked, et küpsed skoonid saaks hõlpsalt teineteise küljest lahti murda. Pintselda ka skoonide pealsed rapsiõliga ning aseta vorm 35-45 minutiks ahju keskosasse. Naudi soojalt või jahtunult. Säilita külmkapis ning järgmisel-ülejärgmisel päeval pista poolitatud skoon rösterisse ja lase helde võikihiga hea maitsta.

