GURMEEAIA JÕULUKINGID — KREEKERID PARMESANI, FENKOLI & SIDRUNIGA

Kodus kingituste küpsetamiseks on veel nädala jagu aega ja kui paljusid küpsetisi ei ole just soovitatav oluliselt varem enne tarbimist valmis teha, siis kreekerite puhul seda muret ei ole — nad säilivad ilusti kuni kaks nädalat. Aga kaheks nädalaks neid kindlasti siiski ei jätku, sest need krõbedad soolased ampsud viivad lihtsalt keele alla ja püüa sa üldse karpi mitte enne tühjaks süüa, kui kinkimiseks läheb! 😛

Kreekerite juurde võib pakki panna ka (pehmemaid) juuste, tšatnit, tapenade‘t, hummust või muid hõrkusid määrdeid ning loomulikult ka veini. Ning kui jõuluks ikkagi ei jõua, siis küpseta paar plaaditäit hoopis vana-aastaõhtu suupistelauale! ✨

Retsepti järgi valmivast tainakogusest saab umbes 30 kreekerit läbimõõdus 5 cm.

Vaja läheb:

160 g nisujahu
80 g mandlijahu
40 g tšiiaseemneid
2 sl fenkoliseemneid

1 tl soola
40 g riivitud parmesani
2 sidruni värskelt riivitud koor
100 g külma võid
1 sl palsamiäädikat
1 muna

Sega kausis kokku nisu- ja mandlijahu, tšiia- ja fenkoliseemned, sool, parmesan ja värskelt riivitud sidrunikoor. Haki külm või tükkideks ning lisa kuivainetele. Hõõru tainas sõrmede vahel muredaks puruks. Seejärel sega tainasse palsamiäädikas ja kergelt lahti klopitud muna ning sõtku ühtlaseks. Mässi tainapall toidukilesse ja aseta pooleks tunniks külmkappi.


Eelkuumuta ahi 180°C. Rulli tainas jahusel pinnal umbes 5 mm paksuseks lapikuks ja kasutades küpsisevormi (või tainalõikurit või õhukese servaga klaasi) lõika tainast välja meelepärase kujuga kreekerid. Vormi tainaservadest uus pall ja korda eelmist sammu seni kuni kõik tainas on ära kasutatud. Laota kreekerid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta ahju keskmisel riiulil 13-15 minutit kuni pealt õrnalt kuldsed. Eemalda plaat ahjust lase enne pakendamist toatemperatuuril täielikult maha jahtuda. Kreekerid säilivad õhukindlasse keskkonda suletuna kuni kaks nädalat.