GURMEEAIA JÕULUKINGID — PIPARKOOGITAIGEN PEEDI & KAKAOGA

Loetud päevad enne pühi on jõulutunne hakanud vaikselt ka meile hinge pugema. Terve nädal on möödunud päkapikutoimetuste tähe all kingitusi meisterdades, pakkides ja planeerides. Mingeid saladusi siin ei ole — kõik teavad, et Gurmeeaia kingitused on söödavad ja / või joodavad ning suure tõenäosusega juba suvel purki või pudelisse pandud. Ent mõned neist valmivad siiski ka vahetult enne pühi.

Eile, ehk nädal enne jõululaupäeva, segasime esmakordselt kokku Gurmeeaia piparkoogitaigna. Mis pühad need sellised ilma piparkookideta oleks?!? Küsisin ikka siitpoolt ja sealtpoolt, kui varakult peaks selle vürtsidest tulvil taigna valmis sõtkuma. Erinevaid vastuseid sain sama palju, kui küsimusi huultelt lipsas. Otsustasime minna kuldset keskteed pidi ja loodame, et seitsmest päevast piisab, et maitsed intensiivistuda jõuaks. Nagu meile kohane, ujume ka selle retseptiga tavadele vastuvoolu ja lisasime tainasse peeti ja kakaod. Lisaks esmakordsele piparkoogitaignateole on meie jaoks esmakordne ka postitada blogisse retsept, mida varasemalt katsetanud ei ole, seega võtame kogu vastutuse enda kanda, kui tainast EI peaks maitsvad piparkoogid valmima. Aga kõhutunne ütleb, et vast neist ikka saab asja! 😋


Alltoodud kogustest valmib veidi üle 1 kg tainast.

Vaja läheb:

250 ml tumedat suhkrusiirupit
60 g pruuni suhkrut
1 tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1/2 tl jahvatatud pomerantsikoort
1/2 tl jahvatatud muskaatpähklit
200 g võid
2 muna
400 g nisupüülijahu
60 g kakaopulbrit
40 g (külmkuivatatud) peedipulbrit
1 triiki tl söögisoodat


Mõõda suhkrusiirup potti (või vokkpanni) ning lisa sinna suhkur ja vürtsid. Aseta pott kuumale pliidile ning sega kuni suhkur on sulanud. Lase siirupil vaid hetkeks keema minna ja seejärel eemalda tulelt. Sega siirupisse tükeldatud või ning jäta mõneks minutiks jahtuma. Klopi eraldi anumas lahti munad, vala need potti ja vispelda siirupisse. Sega suuremas kausis kokku nisujahu, kakao- ja peedipulber ning söögisooda. Lisa kuivained vedelikele samm-sammult samal ajal segades. Viimaks sõtku tainas ühtlaseks massiks.

Soovi korral lõika tainas mitmeks portsjoniks ja paki näiteks toidumähikusse (ehk mesilasvahaga kaetud kangasse), mida kingisaaja saab ka edaspidi söödavate asjade säilitamiseks kasutada.