Tere veebruar aprill ja tere tulemast lugema 2022. aasta esimest retseptipostitust Gurmeeaia blogis! 😊
Selle esimese postituse kirjapanemisega läks loodetust-plaanitust märksa kauem. Talv ei ole ikka kohe üldse meie aastaaeg. Värvivaesed lõputud lumeväljad, näpistav külm ja muserdav pimedus võtavad nii enda haardesse, et peale hädavajalike tegemiste ei jäägi muuks mahti. Otsi seda loomeinspiratsiooni kasvõi tikutulega taga — mida ei ole, seda ei ole.
Ent nüüd on kevad ja meel on taas helgem ning samm kergem. Kuigi peenrad on veel peidus ja õu meenutab pigem mudamülgast, ei ole suutnud me oma rohenäppe külvikastidest eemal hoida ja nõnda on Eva stuudiost ajutiselt saanud minibotaanikaaed, kus sirguvad kaheksa tomatisorti, erinevad teravad ja magusad piprad, kolme karva baklažaanid, füüsalid ja lillad tomatillod, artišokid ja terve ports ürte ning ravimtaimi.
Ja meie isukus (ning elujanu) on samuti taastunud!
Enne kui (veri)apelsinihooaeg Euroopas lõpule jõuab saab veel mõne nädala vältel nautida külma nuudlisalatit, mille tarvis ammutasime inspiratsiooni menukast Korea roast bibim guksu‘st (korea 비빔국수; ee vürtsikad nuudlid). Korea köök on meie jaoks veel suuresti avastamata, ent sellele kaugele maale omased maitsed, mida oleme tänaseks tunda saanud, on uudishimu ainult kasvatanud. Võid kindel olla, et see siin ei jää viimaseks retseptiks, mille juured ühte või teistpidi Koreasse ulatuvad.

Kahele hea isuga toidunautlejale pearoaks või neljale alustuseks.
VAJA LÄHEB…
KASTME JAOKS:
2 sl (gochujang) punase tšilli pastat*
2 sl heledat sojakastet
2 sl värskelt pressitud (veri)apelsinimahla
1 sl riisiäädikat
1 sl röstitud seesamiõli
1 sl pruuni suhkrut
1 sl röstitud seesamiseemneid
1 purustatud küüslauguküüs
* või 1 sl tumedat sojapastat + 1-2 sl teravat tšillikastet (vastavalt vürtsitaluvusele / eelistustele)
SALATI JAOKS:
200 g peenemaid soba või nisunuudleid
150 g punast peakapsast
100 g külmutatud ilma kaunadeta sojaube (edamame; või alternatiivina herneid)
6-8 g kuivatatud wakame** vetikat
2 küpset (veri)apelsini
**Kõrge joodisisalduse tõttu ei soovitata päevas süüa üle 4 grammi kuivatatud wakame vetika inimese kohta!


Esmalt sega väikeses kausis kokku salatikaste ning aseta kõrvale. Järgmiseks keeda nuudlid pakendi juhiste järgi õrnalt soolatud vees. Kui nuudlid on küpsed, kurna need sõela abil ning jahuta jooksva külma vee all toatemperatuurini. Vala jahtunud nuudlid suuremasse kaussi, kalla peale salatikaste ja sega hästi läbi. Seejärel keeda külmutatud sojaube 2-3 minutit, kurna ning jahuta ka need jooksva külma vee all. Aseta kuivatatud wakame vetikad kruusi ja täida viimane keeva veega. Leota mõni minut, et vetikas pehmeneks ning kurna. Haki punane kapsas peeneks ja sega see koos jahtunud sojaubadega ja wakame vetikaga salatisse. Viimaks koori (tehes kindlaks, et eemaldad ka mõru valge osa) ning viiluta apelsinid ja laota need salatile. Soovi korral raputa peale veel veidi röstitud seesamiseemneid ning lase hea maitsta.


