Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 1. osa. Kõrvitsa-hurmaa-jõhvika tšatni.

Ei saa me sel aastal üle ega ümber asjaolust, et pühad saabuvad viiruse ja sellega kaasnevate arvukate ärevuste varjus. Kuidas küll nende hirmutontidega toime tulla? Minu teraapiaks on pildistamine ja söögi valmistamine. Kaamera taga ja köögis kustuvad mälust argimured, unustan end hetke ja tunnen siirast tegemis- ning loomisrõõmu. Ja otse loomulikult tuleb rõõmu ka teistega jagada, sest siis saab sellest ju topelt rõõm! Nii postitan … Loe edasi: Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 1. osa. Kõrvitsa-hurmaa-jõhvika tšatni.

Riisijahust lumepalliküpsised mustika, laimi & valge šokolaadiga

Esimesed lumed tulid ja läksid, aga lumepalle (ja lumesõda) saab köögis ka teha (ja korraldada)! Peeneteraline riisijahu on viimastel aastatel minu suureks lemmikuks saanud. Selle iseäralik tekstuur annab küpsetistele õhuliselt kerge konsistentsi. Hashtag see-ei-ole-reklaam – palavalt soovitan proovida Poola kaubamärgi Grano jahusid, mida toob Eestimaale Gluteenivaba toidu e-pood. Lisaks riisijahule olen proovinud nende kõrvitsaseemne-, hirsi- ja päevalilleseemnejahu ning mitmeviljaleiva jahusegu, mis on absoluutne favoriit. Viimasest … Loe edasi: Riisijahust lumepalliküpsised mustika, laimi & valge šokolaadiga

Seene-tatra-hakkliha täidisega patissonid

Patisson (tuntud ka kui taldrikkõrvits) on oma olemuselt midagi suvi- ja talikõrvitsa vahepealset. Veidi paksema koore ja tihkema viljalihaga kui kabatšokk, aga ometi pehmem kui suureviljalised perekondlased.Gurmeeaias kasvasid patissonid sel suvel esmakordselt ja olid kõigi suureks üllatuseks suvikõrvitsatest viljakaimad! Kohe, kui esimestest õitest väikesed “ufod” arenesid, tekkis mul tahtmine neid täidetuna ahjus küpsetada. Ja ennäe – viis kuud hiljem lõpuks jõudsingi sinnamaale 😀 Ma ei … Loe edasi: Seene-tatra-hakkliha täidisega patissonid

Mustsõstra-maisimanna-ricotta keeks

Minu silmis on keeks läbi aegade olnud üks võrdlemisi ebapopp küpsetis. Lapsepõlvest on jäänud mälestus kilesse pakitud kuivast murenevast helekollasest ristkülikukujulisest pätsist, mis ilma morsita kohe üldse alla ei läinud.Ja siis kolisin ma Inglismaale ning avastasin enda jaoks maisimannakeeksi! Selgus, et keeks ei peagi alati kuiv olema. Kui ta aga mingil teadmata põhjusel vahel siiski kuiv juhtub, või kui eelistad niisama mahlasemaid kooke, immuta keeks … Loe edasi: Mustsõstra-maisimanna-ricotta keeks

Talvine mandariinijook (koostöös Santa Mariaga)

Kargelt tuulised novembriilmad viivad mõtted paratamatult talvele, pühadele, soojendavatele vürtsidele ja sellele, mida vahvat nende vürtsidega teha võiks. Koostöös Santa Mariaga sündis mõni päev tagasi Gurmeeaia tillukeses köögis talvine mandariinijook, milles tsitruse värskus seguneb mänglevalt särtsaka kardemoni ja aromaatse nelgiga. Talvine mandariinijookkahele Vaja läheb:5 suuremat mandariini2 tl kuusevõrse- või kadakasiirupit1 tl Santa Maria nelgipungasid¼ tl Santa Maria jahvatatud kardemonikumkvaadiviile kaunistamiseks Soovi korral apelsinilikööri või vürtsirummi. Pressi … Loe edasi: Talvine mandariinijook (koostöös Santa Mariaga)

Suvikõrvitsa-pirni-hernesupp

Ennatlikult viskasin paar kuud tagasi õhku sõnad, et me Jerome’ga ei ole suured supisööjad. Selgub, et vist ikkagi oleme. Sel sügisel on kohe eriti mitu supiretseptikatsetust toimunud ja plaanis on paar tükki veel. Viimase seitsme nädala jooksul on aga meie hubases köögis ka palju teisi põnevaid roogasid (ja joogipooliseid!) valminud. Gurmeeaia blogiga alustades lootsin kirjutada aiast ja gurmeest võrdsel määral, ent paraku jõudis aed sel … Loe edasi: Suvikõrvitsa-pirni-hernesupp

Gluteenivaba brownie tikrite & musta seesamiga

Ilmade jahenemise, pimenevate õhtute ja sügisvihmade saabumisega kipub paratamatult väike nukrus hinge pugema. Kas Sina tead, mis selle vastu aitab? Šokolaad! Eriti tõhusa nukruse antidoodi saab, kui šokolaadile lisada või, suhkur, muna, gluteenivaba jahu (mis tuleb meie majja ei kuskilt mujalt kui Gluteenivaba toidu e-poest!), marjad, seesamiseemned… Vaata allpool on detailsemalt 😉 Ka šokohooliku mitte šokolaadiarmastajast abikaasat ei jäta see hõrgutis külmaks, seega parem ikka … Loe edasi: Gluteenivaba brownie tikrite & musta seesamiga

Suitsune gazpacho Piel de Sapo meloniga

Kui leiad end kaheksandat korvitäit tomateid korjamas ja mõistus on otsa saanud, mida küll nende kõigiga peale hakata, siis tuleb appi võtta kannmikser! Me abikaasaga ei ole väga suured supisõbrad, aga gazpacho on hoopis teine teema. Selle külma tomatisupi juured on päikeselises Andaluusias, ent ka meie oma koduste viljadega saab täiesti suurepärase roa valmistada. Käsi südamel peame küll tunnistama, et melonit me alltoodud retsepti tarvis … Loe edasi: Suitsune gazpacho Piel de Sapo meloniga