Vastlapäeva spinatipannkoogid

Kas vastlaliugu lasid? Lumepuuduse all ei kannata tänasel päeval vist küll mitte keegi mitte üheski Eestimaa servas. Kas kukleid ka sõid? Mõnel meretagusel maal süüakse vastlapäeval vastlakuklite asemel aga hoopis pannkooke. Ma olen eelmise nädala jooksul saanud töö tarbeks virnade kaupa pannkooke küpsetada ja niiviisi avastasime enda jaoks uued lemmikud – soolased spinatipannkoogid. Viimased tegin oma suure iidoli Donna Hay retsepti järgi, mida natuke kohandasin. … Loe edasi: Vastlapäeva spinatipannkoogid

Päikeseline smuutikauss & tere veebruar!

2021. aasta on juba täies hoos, ent Gurmeeaias on maad võtnud õnnis talveunine olemine. Aed on nii sügaval lume all, et enne lihavõtteid me üldse ei loodagi muru rohelisust näha. Üüratult pikk jaanuarikuu sai lõpuks läbi – venis teine nagu madu-uss. Võtsime endale veidi mõtlemisaega, pidasime aiaplaane, ostsime kuhjaga imelikke ja imelisi seemneid kokku (sest absoluutselt kindla peale ootab meid ees päikeseline saagirohke suvi!), mõlgutasime … Loe edasi: Päikeseline smuutikauss & tere veebruar!

Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 4. osa. Täiskasvanute kirju koer.

Kirju koer on üks tõeliselt nostalgiline magusroog, mille valmistamiseks on igal köögiemandal / -isandal kahtlemata oma nipid-trikid varuks ja võib-olla ka mõni secret ingredient (armastus?). Lõuna-Euroopas tuntakse seda rammusat hõrgutist šokolaadisalaami nime all (kuju, mitte lihasisalduse tõttu) ja tihti esinebki ta just pühade magustoidulaual. Kui siinmail on kirju koera lahutamatuks osaks (vähemalt minu peas) marmelaad, siis Itaalias ja Portugalis lisatakse sinna kõiksugu pähkleid ja kuivatatud … Loe edasi: Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 4. osa. Täiskasvanute kirju koer.

Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 3. osa. Krõbedad seemneleivad.

Käes on küll juba neljas advent, aga veel on mõned päevad jäänud kodus kingituste küpsetamiseks. Eesmärgiga viimane kolmandik detsembrist vabaks võtta, olen ma end sel kuul nii töösse uputanud, et suure hoole ja armastusega plaanitud Instagrami- ja blogipostitused hilinevad taaskord. Riputan nad siiski kõik lähipäevil üles. Nagu nad ütlevad – parem hilja kui mitte kunagi! 😉 Ja kui ka jõuludeks ei jõua, siis tänase retsepti … Loe edasi: Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 3. osa. Krõbedad seemneleivad.

Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 2. osa. Kosutavad taimeteed.

Teisipäevast on sujuvalt saanud neljapäev ja ma ei tea, kuidas Sinul jõulutundega on, aga meie majas peab seda suisa tikutulega taga otsima. Mida ei ole, seda ei ole! Sellenädalane külmalaine on siiski viimaks vähe talvisema olemise tekitanud. Kütame nüüd kaks korda päevas ahju ja viskame tulle mõned kasehalud ka, et hubasem oleks. Soojust leiab muidugi ka mujalt – näiteks kaisutustest, villastest sokkidest, pehmest pleedist ja … Loe edasi: Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 2. osa. Kosutavad taimeteed.

Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 1. osa. Kõrvitsa-hurmaa-jõhvika tšatni.

Ei saa me sel aastal üle ega ümber asjaolust, et pühad saabuvad viiruse ja sellega kaasnevate arvukate ärevuste varjus. Kuidas küll nende hirmutontidega toime tulla? Minu teraapiaks on pildistamine ja söögi valmistamine. Kaamera taga ja köögis kustuvad mälust argimured, unustan end hetke ja tunnen siirast tegemis- ning loomisrõõmu. Ja otse loomulikult tuleb rõõmu ka teistega jagada, sest siis saab sellest ju topelt rõõm! Nii postitan … Loe edasi: Gurmeeaia söödavad-joodavad jõulukingid – 1. osa. Kõrvitsa-hurmaa-jõhvika tšatni.

Riisijahust lumepalliküpsised mustika, laimi & valge šokolaadiga

Esimesed lumed tulid ja läksid, aga lumepalle (ja lumesõda) saab köögis ka teha (ja korraldada)! Peeneteraline riisijahu on viimastel aastatel minu suureks lemmikuks saanud. Selle iseäralik tekstuur annab küpsetistele õhuliselt kerge konsistentsi. Hashtag see-ei-ole-reklaam – palavalt soovitan proovida Poola kaubamärgi Grano jahusid, mida toob Eestimaale Gluteenivaba toidu e-pood. Lisaks riisijahule olen proovinud nende kõrvitsaseemne-, hirsi- ja päevalilleseemnejahu ning mitmeviljaleiva jahusegu, mis on absoluutne favoriit. Viimasest … Loe edasi: Riisijahust lumepalliküpsised mustika, laimi & valge šokolaadiga

Seene-tatra-hakkliha täidisega patissonid

Patisson (tuntud ka kui taldrikkõrvits) on oma olemuselt midagi suvi- ja talikõrvitsa vahepealset. Veidi paksema koore ja tihkema viljalihaga kui kabatšokk, aga ometi pehmem kui suureviljalised perekondlased.Gurmeeaias kasvasid patissonid sel suvel esmakordselt ja olid kõigi suureks üllatuseks suvikõrvitsatest viljakaimad! Kohe, kui esimestest õitest väikesed “ufod” arenesid, tekkis mul tahtmine neid täidetuna ahjus küpsetada. Ja ennäe – viis kuud hiljem lõpuks jõudsingi sinnamaale 😀 Ma ei … Loe edasi: Seene-tatra-hakkliha täidisega patissonid